Biografia

Foto de carnet, 1953

Retrat amb cambra, 1964

En campanya, 1979

Autoretrat, 1995

JORDI GUMI, nat a Barcelona el 1931 es dedica professionalment a la fotografia des del 1957. Després d'una etapa d'activitat com a fotògraf industrial i comercial, s'especialitza(1961) en fotografia científica aplicada a documentació d'obres d'art i, molt específicament, en la fotografia per a il·lustració editorial. L'any 1968 guanyà, junt amb Ramon Lluís Monllaó, el premi Alfons Bonay de l'Institut d'Estudis Catalans per un estudi pinacològic d'investigació artística sobre el pintor Isidre Nonell. El 1978 li fou atorgat el títol de Maitre Photographe Europeen (MASTER) instituït per EUROPHOT. El seu treball “El Llibre de les Bèsties“ fou guardonat pel Ministerio de Cultura com el llibre més ben editat de l'any 1984, en l'apartat d'il·lustració. El 2010 és distingit amb la Creu de Sant Jordi: “Per la seva tasca difusora de la imatge de Catalunya, en la il·lustració de nombrosos volums, i destacat per l' activitat docent“.

L'activitat més dominant en la seva tasca és la il·lustració de publicacions, especialment per a llibres sobre Catalunya, amb imatges de temàtica d'art, cultura, geografia, documentació popular i recerca de tradicions. Es autor gràfic de més d'una trentena de llibres d'entre els quals destaquen volums sobre art romànic, gòtic i popular, així com “Fires i Mercats a Catalunya“(1978), “Tradicions, Mites i Creences dels Catalans“(1979),“La Joguina a Catalunya“(1981),“La Casa Llotja de Mar de Barcelona“(1986),“Les Catedrals de Catalunya“(1994),etc. Les seves imatges poden trobar-se en publicacions enciclopèdiques, llibres d'art, revistes, periòdics i obres generals.

Des del 1969 va dedicar-se a la docència com a professor de fotografia a l'Escola Massana de Barcelona, jubilant-se l'any 1996. El 1973 fou nomenat sots-director de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya en el que mantingué una activitat continuada fins el 1983. Participa en conferències, col·loquis i seminaris especialitzats. Fou component de diverses comissions per realitzar plans d'estudis d'activitats fotogràfiques.

En la doble vessant de químic i fotògraf escriu sobre temes de fotografia i investigació científica d'obres d'art, especialitat en la que ha mantingut una tasca mol dilatada des de 1961 Es coautor amb Ramon Lluís Monllaó, dels llibres “Àlbum de dibujos de Gimeno“ (1975), “Diccionari de Tècniques Pictòriques“(1987) , “Identificación de las Obras Pictóricas“(1996) i “La Pinacologia“ ( 2007). Cultiva la fotografia com a medi d'expressió personal, havent realitzat més de vint exposicions personals,entre les que cal mencionar: “Grafismes en Murs de Barcelona“ al Col·legi d'Arquitectes de Barcelona(1965), “Imatge i Forma“ casa Kodak(1975),“Visions Mítiques de Catalunya“ Fundació Miró(1979), “Boires i Generacions de la Imatge“ Primavera Fotogràfica(1984). Ha participat en nombroses exposicions col·lectives.

Jubilat des del 1996, concentra l'activitat fotogràfica en la expressió personal, arxiu i documentació. Estadant des de fa més de 30 anys a Tavertet, passa a viure-hi regularment i conrea activitats culturals com ser president de l'Associació Amics de Tavertet, dedicada a l'estudi del patrimoni cultural del poble i del Collsacabra. L'any 2007 és escollit Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tavertet. El 2010 li és atorgada la Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya.

El 18 de setembre de 2013, després d'una operació de cor, mor a Barcelona als 82 anys.