Què han escrit sobre ell…

Gumí utilitza la cambra fotogràfica per a redescobrir un món insòlit de sensacions plàstiques, d'objectes i coses que passarien inadvertides a la major part de mortals, però que ell revaloritza amb la seva pupil·la aguda.
Artur Llopis

No se trata, claro está, de que las cosas existen sino que es preciso saberlas captar. Es necesario el espíritu que vea , recoja lo esencial y elimine lo accesorio. Tal ha sido la labor excepcionalmente interesante de este fotógrafo-artista.
Cesáreo Rodriguez Aguilera

Dentro del valor indudable de esta obra de Gumí, creo que su máximo acierto radica en el descubrimiento de los viejos barrios de Barcelona con sus colores humildes, sus arañados profundos y su textura suculenta.
Carlos Areán

Jordi Gumí ens presenta ara una mena de fotografies que ens planteja tot de problemes i suscita tot de reflexions. Com sempre les coses interessants són aquelles que inclouen contradiccions. Cerquem-les.
Alexandre Cirici

Al gran interès de la informació i l'estudi d'aquests textos, s'hi sumen les extraordinàries fotografies realitzades especialment per Jordi Gumí.
Josep Corredor Matheos

¡Y qué bellas son las fotografías de Jordi Gumí! ¿No habrá por ahí un premio que pueda recompensar suficientemente un libro tan hermoso?
Josep Melià

Jordi Gumí Cardona, Barcelona: Maître Photographe Européen, pour une excellente photographie d'illustration de livres sur l'Art Catalan et l'Art Culinaire.
Europhot

Su éxito se basa en lograr que lo trascendente para él, lo sea también para los demás...en enseñarnos a valorar los detalles, desde la vivencia estética de la pata de un pequeño insecto, hasta el reflejo de un objeto cotidiano... en demostrarnos que el arte no está en la fotografía sino en el fotógrafo, que puede comunicar una impresión a través de una imagen.
Kodak SA

Si repassem els fets fotogràfics que ens han apropat a l'ART ROMÀNIC, trobarem llibres que d'una forma impactant ens obren els ulls a les meravelles d'una arquitectura i una iconografia tractades amb unes imatges acurades i sorprenents. Trobem també un autor, Jordi Gumí, que ha sabut dirigir la càmera amb una precisió i una intencionalitat analitzadores del fet cultural. Parlem d'un fotògraf. Parlem d'un ARTISTA.
Caixa E. Terrassa

Jordi Gumí accentua, destaca, intueix; més que una reproducció de la realitat, la seva imatge n'esdevé una penetració. O, si ho volem, una interpretació Hi ha núvols, hi ha rieres, hi ha orografies, hi ha atmosferes xopes de llum o mullades d'ombres amb els quals Jordi Gumí connecta gràcies a unes vibracions ocultes. Llavors para de sobte el motor del seu cotxe, el mig arramba a un revolt del camí, i salta a terra amb la màquina al puny tot murmurant: això s'ha de fotografiar.
Xavier Fàbregas

El fet de que Gumí sigui enormement fidel a la realitat no resta creativitat ni imaginació a les seves fotografies, car allò que hi constatem és precisament una contenció perquè no avantposa els trucs i recursos de l'ofici a allò que ha ser el tema central del seu treball, sigui un objecte, un edifici, un paisatge, sigui una figura humana.
Daniel Giralt Miracle

Parlar amb Jordi Gumí és un plaer en tots els ordres. Persona amable, atenta, molt cultivada, les seves interpretacions, els seus suggeriments, son tot un mitjà d'investigació cultural: Ell mateix - persona de presència abacial - dóna relleu a tot el que pensa i diu. Amb Jordi Gumí, tenim l'enriquiment fotogràfic, l'expressió testimonial de l'art fotogràfic i, sempre, el desig d'una identificació espiritual de l'home.
Pere Vives i Sarri

Jordi Gumí, un objectiu fiable de dimensions humanes, esguard perplex, però molt penetrant, amplitud de mira, profunditat de camp, tolerància de registre a totes les escales, un nas versat en química contemplativa, caçador de llums ocultes en la penombra, explorador viatger de barba olímpica, arxivari pedant de restes i troballes, amic reservat, afectuós, bel·ligerant mestre de presència inoblidable, fragància mítica que ben bé faria, a Grècia, el savi vuitè.
Quim Vilar

L'estratègia del Gumí pedagog és la de qui fa i ensems argumenta, de qui et fa descobrir procés i conseqüències i, tot seguit, et fita els ulls tot calibrant els efectes del que t'ha explicat. No oblidem que estem parlant d'un químic de formació, professionalitzat més tard com a fotògraf i inevitablement especialitzat en química fotogràfica. Un científic a qui, molt sovint,se li escapa del barret el creador que duu a dins. Un observador privilegiat d'aquells territoris fronterers , entre la tecnologia i la investigació artística.
Sebastià Duatis

Concedir a Jordi Gumí i Cardona, fotògraf, la Creu de Sant Jordi. Per la seva tasca de difusió de la imatge de Catalunya mitjançant la il·lustració de nombrosos volums sobre el patrimoni artístic, el territori i les tradicions del nostre país. Especialitzat en la fotografia científica aplicada a l'anàlisi d'obres d'art, també cal destacar-ne l'activitat docent, tant a l'escola Massana com a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya.
Generalitat de Catalunya